...

Ikhrah Online Boutique

BLOG

Latest NEWS, Products & Gossip

Q&A 4 Bersama Dr Mariani – Masalah Jerawat

Masalah Jerawat ikhrah.com 1

Q&A 4 Bersama Dr Mariani – Masalah Jerawat

Masalah Jerawat ikhrah.com 2
Masalah Jerawat

SOALAN 1:
Muka start naik jerawat banyak bawah tu, dia guna dermags dah lebih sebulan rasanya, cuma dia ada pakai foundation XXXX. (Soalan susulan) Kebanyakan memang naik jerawat area bawah pipi membawa ke dagu. Ada yang claimed sebelum guna dermags tak pernah ada masalah jerawat. Apa komen Dr? .

JAWAPAN 1:
Banyak produk yang mengandungi high content of chemicals (kandungan bahan kimia yang tinggi atau melebihi dos yang dibenarkan) akan bertindak untuk menipiskan lapisan kulit dan tidak memberi peluang untuk masalah jerawat hadir. Selain daripada itu gaya hidup turut mempengaruhi physiology kulit. Advise untuk guna dermags ikut step dan jika guna Refining Cream / BB Cushion pastikan bersihkan kulit dengan baik (teknik double cleansing ) untuk elakkan jerawat.

SOALAN 2:
Seorang pengguna dermags, dah empat bulan guna dermags, baru sekarang muncul jerawat pasir dan kadang2, jerawat besar. Dia juga rasa gatal gatal merenyam di bawah dagu. Soalan saya, adakah normal utk seseorang yang dah guna dermags selama empat bulan, baru jadi jerawat pasir dan jerawat serta kulit jadi gatal2. Sedangkan sebelum ni elok ja.

JAWAPAN 2:
(Pengalaman stokis) Ada. Saya sendiri alami. Dah guna Dermags bukan 4 bulan, rasa dekat setahun, tiba2 keluar lagi jerawat yang besar. Banyak. Rasa nak stop dah. Tapi sabar, continue jugak. . Letak serum lebih sikit dan jaga kulit dengan betul. Kalau kulit rasa gatal dan rasa mcm tak bersih, malam2 saya akan cuci dengan air suam sebelum tidur. Alhamdulillah. Sekarang dah normal dah. . Customer saya pun ada sorang naik jerawat setelah 4@5 bulan guna. Saya minta dia continue jugak. Amalkan air suam. Lepas tu bilas air sejuk. Selalu gitu la. Alhamdulillah dah ok jerawat. (Dr. Mariani) Ya normal. Dermags ni adalah set penjagaan kulit dan bukan ubat-ubatan yang mengandungi steroid atau bahan kimia yang boleh mencegah jerawat daripada tumbuh. Banyak faktor2 lain yang menjadi punca jerawat tumbuh. Cust perlu peka dengan masalah2 yg boleh menyebabkan terjadinya jerawat.
Amalkan gaya hidup yang sihat, kawal stress etc boleh membantu mencegah daripada jerawat.

SOALAN 3:
Umur 38, masalah jerawat selalu naik. Terutamanya masa period. Dr kata mslh hormon. Jd kak ni cuma sapu gel tidact (sejenis antibiotik) setiap kali jerawat kluar. Tgk gmbr mcm pori besar n kulit berminyak.

JAWAPAN 3:
Memang kalau masalah hormon jerawat akan on off kluar. Advise cust untuk banyak minum air, makan buah2 & sayuran, tidur yang cukup, exercise regularly, etc. . Bersihkn muka betul2 sbb kulit jenis berminyak. Sapu serum lebih sikit area jerawat. Guna ikut aturan supaya kulit bersih & pori mengecil.

SOALAN 4:
Usia 17 thn. dah pakai cleanser dermags sebulan… jerawat makin teruk cuma yang kuning bernanah tu dah takde… any advice ?

JAWAPAN 4:
Ok, sy suggest continue guna dulu yer dalam 2 bulan. Mungkin kulit tengah adjust dan inshaaAllah dah improve dari segi nanah tak de tu.. rasanya ini jerawat hormon memandangkn umur yang masih remaja. Jangan picit jerawat tersebut dan cuci muka sekerap mungkin.

SOALAN 5:
Umurnya 17 tahun, lelaki, masalah jerawat dan open pores… sekarang just pakai cleanser sahaja dulu, selain tu, boleh suggest untuk guna item apa ya untuk atasi open pores tu…?

JAWAPAN 5:
Biasanya memang kita suggest cleanser sahaja bagi usia remaja. Guna dulu cleanser & tengok jerawat & open pores beransur pulih atau tidak. Jika ada perubahan boleh continue cleanser sahaja. Tapi jika kulit tiada perubahan boleh suggest cleanser,toner, serum. Sebenarnya kita tak galakkan lagi umur 17 tahun untuk guna tapi tengok jugak atas keadaan kulit.

SOALAN 6:
Nak tanya pandangan Dr, tentang pengambilan ubat antibiotik(ubat makan) utk mencegah masalah jerawat. Adakah ianya boleh di amalkan untk salah satu “booster” mencegah jerawat dan mengekalkan kulit wajah yg cantik. dan ubat ini juga diambil ketika menggunakan Dermags.

JAWAPAN 6:
Wslm.. antibiotic ni sbnrnya diambil jika ada infection atau allergy. Jika jerawat biasa & tiada infection yg berlaku, x perlu ambil antibiotic. Antibiotic juga ada kesan2 sampingan lain terhadap tubuh badan dan immune system.
Berbalik pada soalan, jika ada infection yg berlaku tiada masalah utk ambil dan dlm masa yg sama menggunakan dermags tp perlu tahu antibiotic yg diambil mungkin blh mengelakkan infection & mengecutkan jerawat tp dlm masa yg sama kulit adakalanya menjadi kering, mengelupas etc.


https://news.utm.my/2014/08/utm-develops-whitening-serum-from-mangosteen-skin/


DERMAGS LOGO 1
DERMAGS Skincare 1

Share To Friends & Family

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Homestay Terbaik Dengan Harga Berpatutan di Sentul KL
Perkhidmatan Wiring Rumah Untuk Sekitar KL & Selangor

Our Social Media

On Trend

Related Post

On Trend

Latest Stories

Shopping Cart
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.