...

Ikhrah Online Boutique

BLOG

Latest NEWS, Products & Gossip

Q&A 5 Bersama Dr Mariani – Masalah Kulit Sensitif

Masalah Jerawat ikhrah.com 2

Q&A 5 Bersama Dr Mariani – Masalah Kulit Sensitif

SOALAN 1:
Kalau kulit yang pernah break out, nipis, sensitif boleh pakai ke? masa break out tu muka memang udang terbakar, tarik kulit habis (tahun 2013) Dulu dia pakai jenama XXXX, sekarang cetaphil. Tak banyak perubahan selepas menggunakan cetaphil.

JAWAPAN 1:
Masalah kulit sensitif. Bahagian pipi sangat nipis. Kalau kulit nipis macam ni memang sangat sensitive. Advise guna step by step . Guna semua sekali termasuk moisturizer. Advise utk double cleansing technique . Toner & serum tu guna nipis2 je. Jangan banyak sebab takut kulit pedih.


SOALAN 2:
Pakai untuk 5 hari dan kulit gatal dan menggelupas. Keadaan ini bukan pertama kali berlaku, ada jeragat juga di muka dan muka hypersensitif.

JAWAPAN 2:
Mungkin tak sesuai lagi untuk guna serum. Serum tu sangat rich dengan actives material & mungkin skin barrier function kulit sangat rendah. Gatal2 tu mungkin terjadi kerana kulit yang sangat nipis.

Tindak balas bahan aktif ke atas kulit yang nipis mungkin menyebabkan kegatalan. Selain daripada itu, gatal2 juga mungkin disebabkan allergic atau tak sesuai dengan sesuatu produk.

Kita tak pasti faktor yang mana yang menyebabkn gatal tersebut. Saya advise untuk gunakan dermags step by step termasuk moisturiser dan tak perlu guna serum lagi buat masa ni. Moisturiser penting untuk improve skin barrier function .

Elakkan kulit daripada terdedah kepada UV sebab kulit dah sangat nipis & sangat bahaya jika exposed to UV . Saya pun tak pasti beliau boleh guna BBC atau tak sebab BBC pun ada banyak bahan aktif dan mungkin boleh sebabkan kegatalan.


https://news.utm.my/2014/08/utm-develops-whitening-serum-from-mangosteen-skin/


DERMAGS LOGO 1
DERMAGS Skincare 1

Share To Friends & Family

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Homestay Terbaik Dengan Harga Berpatutan di Sentul KL
Perkhidmatan Wiring Rumah Untuk Sekitar KL & Selangor

Our Social Media

On Trend

Related Post

On Trend

Latest Stories

Shopping Cart
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.